Guest Post: Fotografia și călătoriile. Cum facem poze în vacanțe? (I)

Mergem în multe călătorii. Cele mai importante lucruri care ne rămân din acestea, sunt amintirile și pozele. În ceea ce privește pozele, mereu stăm minute bune să facem poza perfectă cu un obiectiv sau altul. Apoi verificăm rapid cum a ieșit. Așa ne-am gândit că niște sfaturi despre cum să facem poze perfecte ne-ar prinde bine. Nefiind forografi profesioniști, nu putem veni noi cu ele, așa că apelăm la prietenii noștri. Vlad Crețeanu este unul dintre ei. Mai jos puteți citi sfaturile acestuia despre fotografiile în vacanță.

Spune-ne pe scurt despre tine

Numele meu este Vlad Crețeanu Iacob, sunt fotograf profesionist și fac fotografie de aproximativ 10 ani. Momentan sunt antrenat în 3 proiecte foarte dragi mie, dar sunt mereu în cautare de noi provocări:

Răspunsurile mele de mai jos ar trebui tratate ca păreri personale, nu adevăruri general valabile. Întotdeauna am fost de părere că trebuie să îți adaptezi echipamentul la tipul tău de personalitate și la ce te face pe tine să simți plăcerea fotografierii. Dacă pentru tine asta înseamnă 10 kg de echipament, foarte bine, dar și dacă te mulțumești cu un aparat mic, fără accesorii, nu trebuie să fii catalogat drept ignorant și neștiutor.

Ce aparat îți iei cu tine în vacanță?

Aparatul preferat de vacanță este un mirrorless Sony A5000 cu obiectivul de kit 16-50 mm . L-am achiziționat special înainte de plecarea în luna de miere și nu m-a dezamăgit nicio secundă. E rapid, calitatea imaginilor este excelentă, bateria ține mai multe zile și cel mai important, face fotografii pe care nu trebuie să le mai editez ulterior. Pentru genul de fotografii pe care le facem în concedii și care ajung printate 10×15 cm sau puse într-un photobook printat 30×20 cm consider că este suficient.

Dacă nu ai fi fotograf profesionit, ci doar un pasionat de foto, ce ai lua cu tine?

Dacă aș vrea să mă integrez mai bine în grupurile de turiști, probabil că un DSLR cu obiective cât mai multe, trepied mare și tot felul de accesorii. Lăsând gluma la o parte, mi se pare că daca iau mai mult decat aparatul mai sus mentionat îmi complic existența.

Ce recomanzi pentru vacanțe: DSLR sau Mirrorless?

Din punctul meu de vedere, DSLR-ul are avantajele lui – rezistență mai bună la condiții de umezeală ridicată, la lovituri accidentale și multe altele enumerate în sutele de comparații pe forumuri. Pentru mine, mirrorless a venit la fix. Este foarte mic și ușor, senzorul are aceeași dimensiune cu cel de pe DSLR, permite obiective interschimbabile și pot fotografia în format RAW dacă vreau.

Ce face un fotograf profesionist în vacanță? Câte poze face? Cum arată pozele acestuia?

Un fotograf profesionist în vacanță face mult mai puține imagini decât atunci când este la un contract. Eu încerc să mă concentrez pe a reda experiența pe care am avut-o în locurile pe care le-am vizitat, oamenii și specificul fiecărei zone. Când deschid albumul dintr-o vacanță, vreau să am imagini care să îmi aducă aminte de momente cheie ale acelei vacante, fie ele detalii, cadre generale cu obiectivele turistice, peisaje sau portrete. Și încă ceva foarte important despre care am vorbit la început: nu editez fotografiile de vacanță. Fac o sortate sumară înlăturând imaginile mișcate din greșeala, dar cam atât.

Cum călătorii clandestini nu au bagaje mari, iar pentru DSLR ai nevoie de un bagaj separat, sigur vor folosi telefonul pentru poze. Ce recomăndari ai pentru pozele făcute cu telefonul?

cellphone-1082246_1280

Problema cu telefoanele este că toți producătorii se laudă cu megapixelii, dar de multe ori acest lucru te păcălește și iei un telefon cu o cameră foarte slabă. Foarte slabă a se citi – dacă faci poze la interior sau după lăsarea serii și vrei să le și printezi. De Crăciun am primit cadou un telefon pe care mi-l doream de mult și despre care s-a scris destul de mult lăudându-i camera foto. Este vorba de Huawei P8. Nu am întâlnit până acum o situație în care să nu poată să facă fotografii impecabile. De asemenea, am auzit numai lucruri bune despre seria Z de la Sony. Nu discutăm aici despre vârfurile de gama Apple și Samsung, care fac poze foarte reușite. Nu le recomand aici pentru că nu consider că merită investiția doar pentru camera foto. Aceasta este un bonus cand investești o sumă atât de mare.

Joia viitoare Vlad ne va povesti puțin din secretele unei poze reușite și va reveni cu sfaturi despre cum să setăm aparatul pentru poze memorabile. Stay tuned!

Poze frumoase să faceți!

Urmărește CalatoriiClandestini.ro și pe Facebook, Instagram, Pinterest sau Youtube.

 

Adventure Love
DESPRE NOI

Noi suntem un grup de tineri și ne place să călătorim unde vedem cu ochii.

Recent pins