Plimbare de toamnă prin viile din zona Dealu Mare

Dragi clandestini,

Weekend-ul acesta am dat curs unei provocări lansate de prietenul nostru Nicușor Cazan de la WineRiders , de a face o tură de bicicletă prin viile din podgoria Dealu Mare, probabil cea mai cunoscută zonă viticolă din România și de a vizita câteva crame de pe traseu, precum Tohani, Budureasca, Licorna, iar la Lacerta chiar să ne oprim pentru o degustare.

A fost un soi de avanpremieră, pentru tura oficială pe care o vor face ei săptămâna aceasta pe 17 Septembrie (mai aveți timp să vă înscrieți aici).

Am acceptat provocarea fără să ne gândim prea mult la traseu, știind că se potrivește cu stilul nostru clandestin. Așă că de vineri am început să pregătim mașina să care nici mai mult, nici mai puțin de 4 biciclete MTB, cu care ne-au ajutat cei de la suportbicicleta.ro, 2 suporți pentru barele transversale și un suport mai serios pentru haion cu capacitate de 3 biciclete.

Cu bicicletele ne-au ajutat cei de la Zebra Bike, care ne-a oferit 4 Cross-uri GRX 8 și 9 care s-au comportat exemplar pe traseu.

Sâmbătă ne-am trezit dis de dimineață pentru că aveam de montat și suporții de bicicletă, dar și cele 4 biciclete, pe care le-am coborât de la etajul 7, astfel încât, până am terminat ne simțeam de parcă alergasem deja un maraton  și asta până la ora 7:30.

img_20160910_080400-640x480

Până la 8 am reușit să ne mobilizăm, iar la 9:45 ajunsesem deja la OMV-ul din Mizil. Apoi am pornit spre Domeniile Tohani unde am lăsat mașina timp de 2 ore cât a durat traseul nostru.

De acolo am plecat pe drumul județean 100H în direcția Tohani, cam 1 km, până când am făcut stânga să intrăm pe un drum forestier prin viile Tohani. Timp de 5 minute ne-am relaxat, pedalând la pas pe lângă „lanurile” de struguri, după care a început munca serioasă cu o urcare susținută de 2 km,  iar căldura și înclinația ne-au forțat să ne dăm jos de pe biclă și să începem să împingem bicicletele la deal.

Deh, ce nu facem noi să scotem niște poze faine din vârf de deal. Ajunși în sfârșit în vârful dealului, am luat o bine meritată pauză de 30 de minute, ne-am hidratat, am „gustat” câțiva struguri faimoși de Tohani, iar de lângă vie ne făceau cu ochiul niște pruni, de la care bineînțeles că nu am putut să ne abținem să nu gustăm…hummm, delicios.

         

De aici a început distracția pe care o așteptam. Urma aproape numai coborâre până aproape de finish, unde mai aveam 1 km de urcare până la mașini. I-am dat drumul la vale în viteză pe pietriș și mai apoi pe asfalt, am făcut un scurt ocol până la crama Budureasca, după care ne-am îndreptat spre mașină.

Nu vă trebuie un antrenament deosebit ca să puteți face acest traseu, ci doar un pic de voință și spirit de aventură. O recomandăm oricui vrea sa facă un pic de mișcare și să îmbine utilul cu plăcutul.

traseu dealu mare.PNG

img_20160910_114505-640x480

De la crama Tohani am plecat să vedem Ferma Dacilor, de care auzisem foarte multe lucruri frumoase, așa că am trecut un pic să admirăm și acest „mini-resort” ce a apărut în mijlocul dealurilor. Atenție, drumul este cu pietriș pe ultimul km și în pantă, așa că aveți grijă. Noi am fost cu un Ford Fiesta încărcat cu 4 biciclete și ne-am descurcat, cu aerul condiționat închis însă.

         img_20160910_123926-480x640

De aici ne-am îndreptat spre Crama Lacerta, de la Mizil am mers spre Buzău vreo 4 km, după care am făcut stânga spre cramă. Sunt și panotaje pe drum, nu aveți cum să ratați drumul, însă aveți grijă căci și aici drumul este destul de prost, cu multe gropi, iar de la un moment dat ajungem iar la drum cu pietriș și mult praf.

dsc08887-640x427

Merită însă tot efortul. Crama este situată într-un vârf de deal, de unde poți vedea împrejurimile. Are un aspect clasic, dar și foarte modern în același timp, probabil pentru că și contrucția este destul de nouă. Aici am făcut un tur de cramă, am degustat un Blanc de Noir, dar și must roșu și alb proaspat. Un deliciu!

img_20160910_131956-640x480

 

img_20160910_132646-640x480

img_20160910_140836-640x480

Mulțumim prietenilor noștri de la Zebra Bike pentru MTB-urile oferite. Au foarte multe biciclete foarte bine întreținute și o varietate de modele (MTB, cursiere, electrice). Pe lângă biciclete, oferă și soluții de transport și pot organiza la cerere ture cu 4 până la 30-40 de participanti, unde se pot ocupa de logistică (transport participanți și biciclete), ghidare, asistență tehnică etc.

Suportbicicleta.ro pentru soluțiile de transport oferite. Ei importă, distribuie și închiriază suporturi și bare transversale auto pentru echipament sportiv: biciclete, schiuri sau snowboard-uri.

Și WineRiders pentru propunerea de traseu, poveștiile despre zonă și introducerea în lumea vinului. Nu uitați, pe 17 Septembrie este tura oficială alături de ei! Detalii aici.

Citește și: Excursii de weekend la cramele din România

Până data viitoare, călătorii frumoase să aveți!

Urmărește CalatoriiClandestini.ro și pe FacebookInstagramPinterest sau Youtube.

4 Comments
    1. Salut Dorel,

      Da, ne-am luat vin si pentru acasa. E ok de carat atata timp cat te limitezi la 2-3 sticle, si iei preventiv un rucsac cu tine pe bicla 🙂

      Iti recomandam insa zona cu drag, personal cred ca Octombrie este perioada ideala de mers, cand este si un pic mai racoare.

      O zi frumoasa!

Adventure Love
DESPRE NOI

Noi suntem un grup de tineri și ne place să călătorim unde vedem cu ochii.

Recent pins