Descoperă lumea prin intermediul preparatelor Street Food

Așa cum bine știți, suntem pasionați de călătorii :), asta nu mai este o noutate însă nu știați că de fiecare dată când vizităm un loc nou  se activează o veche pasiune cea pentru mâncare. Suntem niște gurmanzi, ne place să descoperim gusturi noi și să încercăm cât mai multe preparate locale.

Mâncarea în general și mâncarea din diversele locuri ale lumii pe care avem ocazia să le vedem, este un subiect extrem de larg, despre care putem vorbi zile întregi. Astăzi însă vrem să dăm startul unui proiect mai amplu de documentare a mâncărurilor tradiționale din diverse colțuri ale lumii care sunt servite în stradă.

Vă avertizăm de la început că ceea ce urmează vă va lăsa gura apă, iar dacă nu ați mâncat veți alerga către cea mai apropiată sursă de mâncare.

În cele ce urmează vă prezentăm câteva preparate tip Street food din câteva orașe europene:

1. Istanbul

Este un oraș pentru gurmanzi, cu una din cele mai importante culturi de street food din lume. De la Kebab, la suc de rodii proaspăt stoarse, serailie sau Borek (placintă cu brânză feta și spanac), posibilitățiile sunt nelimitate când vine vorba de street food în Istanbul.

Cu toate acestea, favoritul nostru rămâne Balik Ekmek. Sandwich-ul cu pește proaspăt, un pic de salată de varză și suc de lămâie, înfipte într-o bucată de pâine tăiată pe jumătate. Dacă ajungeți în Istanbul este un must să mergeți pe malul Bosforului, acolo unde bărcuțele ancorate  vă vor ispitii cu mirosul îmbietor de pesșe la grătar, proaspăt pescuit  și filetat în fața voastră. Costă cam 5 TL (turkish lira) peste tot. Yum, yum, yum!

Turkish Spinach Pie (Ispanakli Borek)

2.Berlin

La fel ca majoritatea orașelor nemțești, Berlin-ul nu face excepție atunci când vine vorba de mâncare în stradă. Posibilitățile sunt ceva mai restrânse decât în Istanbul însă la fel de interesante și puteți găsi preparate precum wurst- cârnații nemțești sau celebrii bretzels ( covrigi cu sare, unt sau alte ingrediente) .

De la Currywurst, la Bratwurst, Blutwurst, Bockwurst, Bregenwurst, Weisswurst, preparați la grătar, fierți sau prăjiți pot fi găsiți pe toate străzile. Găsiți AICI o listă cu cele mai importante tipurile de wurst.

Favoritul nostru este Bratwurst, preparat pe grătar, pus într-o bucată de pâine cu un pic de muștar pe deasupra. Te lingi pe degete!

Deoarece comunitatea turcă din Germania este destul de extinsă o să găsiți și aici multe preparate tradiționale turcești. Merită încercat Doner Kebabul nemțesc, cu carne de vită, roșii, salată de varză, ceapă și sos pe bază de iaurt, toate într-o lipie crocantă. Bun, bun.

SONY DSC
SONY DSC

3.Paris

Paris mon amour :). Este un oraș chic, cu stil, chiar și atunci când vine vorba de Street food. Aici până și mâncarea de pe stradă este o formă de artă.

De la baghetă, la clătite, brânză, burgers, macarons sau croissant, trebuie încercat „portofoliul” măcar o dată.

Favoritul nostru de aici este sandwich-ul cu pastramă de la Frenchie To Go. De asemenea un alt tip de sandwich pe care doar în Paris l-am văzut este a la raclette. Roata de cașcaval este pusă sub o sursă de căldură care topeaște cașcavalul, este întins apoi cu o racletă pe baghetă, iar peste se adaugă șuncă, pui sau prosciutto.

Și în Paris prietenii turci și-au găsit un locșor pentru kebab și falafel. Dacă vă mai rămâne timp și mai ales bani, merită încercat.

paris

4. Reykjavik

Puțini știu, și mai puțin se așteaptă ca obsesia culinară a capitalei Islandei să fie…hot dog-ul.Ei bine, da. Și chiar dacă pot fi cumpărați cam de oriunde, cel mai popular stand de hot dogs se află în Reykjavik și este Bæjarins Beztu Pylsur, care înseamnă „cei mai buni hot dogs din oraș”.

hot

5.Barcelona

De Barcelona am mai povestit și cu altă ocazie aici – Barcelona – o destinatie muzicala! (II) – este de asemenea o destinație culinară senzațională. Scena street food-ului local este destul de diversă și nu neapărat tradițională, de la churros, bocadillos, la burgers, paella, sau patatas bravas. Pe celebra stradă La Rambla veți găsi o mare parte din aceste produse și chiar un muzeu dedicat Jamon-ului, șunca lor care este ridicată la cel mai înalt rang.

Trebuie încercat un bocadillo care conține jamon sau carne de pui, cașcaval și tortilla (omletă de cartofi).

20150216095209022718_blitz-barcelona-bocadillos-gourmet-web04

6.Florența

Paste, pizza, crostini, panini, gelato, pâine cu ulei de măsline. Italia este țara noastră favorită atunci când vine vorba de mâncare. Probabil de aceea ne-a fost foarte greu să ne decidem ce fel mâncare ar trebui să fie numărul 1.

Cu toate acestea, recunoaștem că papardelle al cinghiale din Florența (în special Toscana), ne-au câștigat inimile definitiv. Un alt preparat interesant, care va fi apreciat de fanii ciorbei de burtă este lampredotto, un panini care este făcut cu măruntaie de la burta de vacă, care este foarte aromat și sățios.

florentaPentru a nu rata aceste nebunii de preparate sugestia noastră este să includeți în intinerariile voastre și piețele centrale  exemplu La Boqueria în Barcelona sau Mercato Centrale în Florența.

Revenim în următoarele articole cu alte destinații culinare de senzație.

Voi ce recomandări aveți?

Călătorii frumoase să aveți!

Urmărește CălătoriiClandestini.ro și pe FacebookInstagramPinterest sau Youtube.

 

3 Comments

Comments are closed

Adventure Love
DESPRE NOI

Noi suntem un grup de tineri și ne place să călătorim unde vedem cu ochii.

Recent pins