Das ist Berlin

Berlin-ul  este un oraș special în felul său, cu multă istorie, spații verzi, restaurante moderne și multă diversitate. Când ne gândim la Berlin, primul lucru care ne vine în minte este zidul Berlinului.

Orașul pe lângă istoria sa tumultoasă de după cel de-al doilea razboi mondial și până la caderea zidului Berlinului, s-a transformat într-un oraș modern, cosmopolit și divers, cu mult accent pus pe sport și mișcare.

În funcție de ce tip de călător sunteți și ce vreți să faceți în vacanță în Berlin, puteți să abordați trei moduri de turist:

  1. Biciclistul
  2. „RATB”-istul (Regia autonoma de transport Berlin :P)
  3. Hop-on – Hop-off

Modul „Biciclist”

Berlin este un oraș „bicycle” friendly, cu piste de biciclete pe marginea drumului, mai în tot orașul, parcări pentru biciclete peste tot și mai ales, șoferi care au foarte mare grijă de bicicliști. Ni s-a întâmplat de câteva ori sa prindem roșu la semafor și să încurcăm traficul, dar nu am auzit niciun claxon. Sau atunci când mașinile faceau dreapta, primul lucru pe care îl făceau șoferii era să se asigure de bicicliști. Dacă vreți chiar puteți să parcurgeți tot orașul pe bicicleta. Asta am făcut noi 🙂

Închiriatul unei biciclete costă cam 10 euro pe zi, depinde de locul de unde o închiriați. S-ar putea să mai găsiți locații care să vă ceară garanție prin taxarea cardului de credit. Pe site-ul berlinandbike.com puteți să găsiți marea majoritate a locurilor de unde pot fi închiriate biciclete în Berlin.

Modul „RATB”-ist

Berlin are o rețea formidabilă de S-bahn, un fel de metrou ușor din București (suprateran). Poți ajunge în 15-20 de minute cam oriunde în oraș, cu maxim o schimbare de tren. Puteți să achiziționați un abonament de 5 zile și costă cam 40 de euro. Nu vă recomandăm U-bahn-urile în Berlin, (metroul subteran) au foarte multe magistrale, rețeaua este foate întortocheată, trebuie să schimbați de foarte multe ori pentru a ajunge de la periferie în centru și pierdeți foarte mult timp.

Puteți să cumpărați online Berlin Welcome Card cu care puteți avea acces la orice mijloc de transport în Berlin, în funție de zonele A, B sau C din oraș, de pe site-ul visitberlin.de

Modul Hop-on – Hop-off

Este un mod fun de a vedea orașul, iar Berlin-ul chiar dispune de o rețea foarte dezvoltată de autobuze turistice. Un abonament de o zi costă începând cu 19 euro, depinde care din cele 3 tipuri de tururi disponibile alegeți. Puteți să cumpărați un abonament de aici getyourguide.com.

 Ce puteți să vizitați în Berlin?

Iar depinde de ce tip de călător sunteți. Sunt disponibile de la Muzee și Galerii de artă, până la clădiri istorice și berării de tot felul. Dacă vă propuneți să vedeți toate obiectivele turistice ale orașului aveți nevoie realist de 7 zile și puteți să vedeți lista cumpletă de atracții turistice la visitberlin.de. Altfel, dacă vă doriți să bifați principalele obiective și să simțiți vibe-ul orașului sunt suficiente 4-5 zile.

Noi am ales să vedem orașul pe bicicletă și vă recomandăm următoarele obiective turistice:

1. Parcul Tiergarten

Este gratis :), și este mai mult o pădure, dacă ar fi să îl comparăm cu parcurile din România. Este o imensă zonă verde în inima Berlinului și este perfectă pentru câteva ore de relaxare, plimbare, picnic sau pur și simplu să stați degeaba.

IMG_20151001_101408

2. Coloana victoriei

Dacă tot ajungeți în Tiergarten, trebuie să intrați și să urcați în Coloana Victoriei. Monumentul comemorează victoriile Prusiei asupra danezilor, austriecilor și francezilor în războaiele de la sfârșitul sec. XIX. Intrarea costă 3 euro, la bază are un muzeu cu cele mai importante monumente istorice din lume, iar din vârful monumentului veți avea parte de o priveriște minunată asupra parcului și orașului, aviz amatorilor de fotografie.

Atenție: ca să ajungeți în vârful coloanei trebuie să urcați pe o scară destul de îngustă și cu multe scări. Dacă ați urcat la Vatican în catedrala San Pietro, atunci aici o să fie ok.

3. Turnul de televiziune

Fostul turn de televiziune din Berlin a fost reprofilat în locul din care puteți avea un „birds eye view” asupra întregului oraș. Intrarea costă 13 euro și trebuie să verificați programul de vizitare, deoarece trebuie să vă programați într-un interval orar.

Este cel mai înalt punct din Berlin, cu o înălțime de 368 m. În plus dispune și de un restaurant, dacă vreți să rămâneți la masă după ce îl vizitați o puteți face, însă fiți atenți la prețuri, nu sunt deloc de neglijat.

berlin-TV-Tower-1112x630

4. Bundestag

Este clădirea guvernului Germaniei, deci securitatea este foarte ridicată, mai ceva ca în aeroport. Și aici trebuie să verificați în ce intervale orare mai sunt locuri disponibile, deoarece totul se face pe bază de programare.

Intrarea este gratis, trebuie doar să asteptați un pic la coadă (dar dacă vă programați online scăpați și de grija asta) și aveți un audio guide, iar punctul culminant este cupola din sticlă a clădirii.

Mai multe detalii aici: bundestag.de

berlin-Reichstag-1112x630

5. Volkspark

Este al treilea cel mai mare parc din Berlin, cu 52 de hectare și cel mai vechi din oraș. Merge foarte bine pentru un scurt picnic sau să stați întinși la soare după o zi de pedalat prin oraș.

6. Checkpoint Charlie

Este probabil cel mai cunoscut loc din Berlin, după poarta Brandenburg bineînțeles. Aflat pe timpul războiului rece la granița dintre Berlinul de Est și Vest, despărțea sectorul sovietic de cel american.

Este menținut și în ziua de azi cu ajutorul câtorva actori îmbracați în uniforme militare americane și sovietice și atrage foarte mulți turiști. Imediat lângă este muzeul zidului Berlinului unde puteți vedea cum a evoluat zidul de la începuturile sale și până la sfârșit.

IMG_20150929_110334

7. Poarta Brandenburg

Este cel mai cunoscut și fotografiat monument din Berlin, nu aveți cum să treceți prin Berlin fără să îl vedeți. Fizic nu aveți cum, pentru că se află fix în centrul orașului pe principalul bulevard din Berlin, Unter den Linden.

berlin-Brandenburg-Gate-1112x630

8. Palatul Charlottenburg

A fost construit în 1705 pentru prințesa Prusiei ca un oraș de sine stătător, iar în ziua de astăzi este cel mai mare palat regal supraviețuitor din Berlin. Se află în extremitatea vestică a orașului, se poate ajunge ușor cu S-bahn-ul până la stația Berlin-Charlottenburg, iar apoi 15 minute de mers pe jos și costă 12 euro vizitarea palatului. Dacă vreți să vizitați doar grădina imensă a palatului, acest lucru este gratuit.

9. Zidul Berlinului (East side gallery)

East side gallery este cea mai mare zonă în care mai poate fi văzut încă zidul Berlinului, zid transformat într-un loc de artă urbană. Se află chiar lângă stadionul Mercedes-Benz Arena.

IMG_20150929_121532

10. Bernauer Straße

Cea mai faimoasă porțiune a zidul Berlinului este strada Bernauer. Aici au avut loc cele mai multe încercări de a evada din Berlinul de Est în Vest. Era supranumită „Death strip” (strada morții), pentru numărul foarte mare de persoane care au decedat încercând să evadeze, fie împușcați, fie din cauza unor sărituri nereușite de pe zid sau dintr-un bloc în altul. La începuturile sale, berlinezii din est doar trebuiau să sară dintr-un bloc într-altul pentru a ajunge din Est în Vest, mai apoi blocurile au fost dărâmate și o porțiune foarte lată între două ziduri i-a luat locul. În ziua începerii construcției foarte multe familii au rămas despărțite deoarece nu au apucat să fugă. Până și stația de metrou a fost închisă pentru a limita șansele de evadare. De-a lungul străzii pot fi găsite în ziua de azi foarte multe memoriale și locuri dedicate victimelor zidului.

11. Catedrala Berlinului

Este localizată pe insula muzeelor, iar arhitectura sa în stil baroc se impune cu ușurință în peisajul arhitectural Berlinez, fiind și cea mai mare biserică a orașului.  În ziua de astăzi este un important centru al bisericii protestante din Germania. Contra sumei de 7 euro puteți să urcați în domul catedralei.

187876200_1289x518-tcm41-125101-32

Berlinul culinarIMG_20150929_151055

Cam tot ce ține de partea de food, locuri de iesit la masă, restaurante, baruri, street food se găsesc în Alexander Platz.

Noi vă recomandam cu caldură lanțurile de restaurante Vapiano. Au doar trei tipuri de mâncăruri – paste, pizza și salate, dar toate sunt preparate fresh, chiar în fața ta (în cazul salatelor și pastelor). La paste puteți să vă alegiți ce tipuri de paste să fie folosite (au și integrale fără vreun cost adițional), iar salatele sunt consistente și pot fi combinate după bunul plac.

Dacă sunteți în Berlin, trebuie neapărat să încercați street food-ul local. De la curry wurst, la bradwurst, la orice fel de wurst (carnați) îi găsiți peste tot, la orice corț de stradă, nu puteti să plecați fără să încercați măcar o dată. Bradwurst-ul este favoritul nostru.

Revenim in curând cu un articol special pentru acei clandestini gurmanzi. Bretzel – covrigul nemțesc se găsește și el la mai toate colțurile de stradă.

O altă parte importantă din street food-ul berlinez este reprezentată de mai vechiul nostru prieten, kebabul. Comunitatea turcească este una importantă în Germania, iar acest lucru se simte și în cultura culinară a orașului. Noi nu ne plângem, merită să încercați kebabul „nemțesc” cu carne de vită, învelit într-o pită crocantă delicioasă.

Bere – orice bere încercați o să fie un adevărat „festin” pentru papilele gustative, totuși trebuie să încercată bere locală Berliner Kindel.

SportIMG_20151001_085044

Sunt atât de multe spații verzi în Berlin, încât nu le putem număra. Este un oraș ideal pentru alergători și bicicliști deopotrivă, așa că dacă sunteți sportivi amatori, vă recomandă să vizitați orașul în timpul Maratonului Berlin. Se întâmpla în fiecare an la sfârșitul lunii Septembrie și este o adevărată sarbătoare pentru berlinezi. Peste 40.000 de alergători iau cu asalt orașul în ultima Duminică din Septembrie pentru a parcurge cei 42 de km ai maratonului, iar alte 2 milioane de oameni vin ca și suporteri pentru alergători.

Temperatura în luniile Septembrie-Octombrie variază între 7-20 de grade în timpul zilei tocmai bine a vizita orașul. Așa cum vă spuneam ieri, Ryanair tocmai ce a anunțat inaugurarea din luna Septembrie a rutei București – Berlin.

Călătorii frumoase să aveți!

Citește și: 3 oferte de bilete de avion la prețuri începând cu 25 euro

Urmărește CălătoriiClandestini.ro și pe FacebookInstagramPinterest sau Youtube.

Adventure Love
DESPRE NOI

Noi suntem un grup de tineri și ne place să călătorim unde vedem cu ochii.

Recent pins