Il Palio: fascinanta cursă de cai din Siena

De multe ori ceea ce face diferența pentru un concediu/city break reușit, sunt localnicii și atmosfera locală, dar și tradițiile locului respectiv.

Din vizita noastra în Siena de anul trecut, am găsit din belșug din toate și am rămas fascinați de tradițiile lor, mai ales de Il Palio.

Il Palio este cel mai important eveniment din Siena și are loc în fiecare an pe 2 Iulie și 16 August.

În timpul Il Palio, diverse cartiere Sieneze, sau „Contrade” cum sunt ele numite de italieni, se întrec într-o cursă crâncenă în inima orașului, în Piazza del Campo.

La începuturile competiției, erau numai puțin de 59 de contrade ce participau în același timp la competiție, însă din 1729 numărul acestora a fost redus la 17 pentru a diminua numărul de accidente, iar din acestea doar 10 lua parte la istorica paradă a costumelor și la cursa Palio.

Cele 17 Contrade sunt: Aquila (Vulturul), Chiocciola (Melcul), Onda (Valul), Pantera (Pantera), Selva (Pădurea), Tartuca (Testoasa), Civetta (Bufnița), Leocorno (Unicornul), Nicchio (Scoica), Torre (Turnul), Valdimonte (Berbecul), Bruco (Omida), Drago (Dragonul), Giraffa (Girafa), Istrice (Porcul sminos), Lupa (Lupoaica), Oca (Gâsca).

Fiecare contrada are propria emblemă și culori, și reprezintă o zonă a orașului. Dacă vă plimbați prin oraș în acea perioadă, este ușor să îți dai seama în ce contrada ești după steagurile și emblemele afișate pe străzi. La fel ca o semnalistică, colțurile străzilor arată intrarea într-o altă contrada, cu semne precum cele din imaginea de mai jos.

siena-contrade

Cursa de cai Palio își are originile în trecutul îndepărtat, datele istorice indicând că aceste curse de cai aveau loc în Siena încă din secolul al VI-lea.

Il Palio este mult mai mult decât un simplu eveniment pentru Sienezi, ea reprezintă o bună parte din viața lor chiar de la naștere. Fiecare persoană face parte dintr-o contradă, este parte din viața acelei contrade și ajută la organizarea Il Palio pe parcursul anului. Sienzii trăiesc Il Palio cu multă pasiune și cu siguranță veți vedea asta, dacă veți avea ocazia să fiți prezenți la vreuna din curse.

Evenimentul

Pe durata acestui eveniment, Piazza del Campo, este pregătită pentru cursă, ringul din jurul piațetei fiind acoperit cu pământ.

Zece din cele 17 contrade iau parte la fiecare cursă: șapte sunt cele care nu au participat la cursa precedentă, iar 3 sunt trase la sorți.

Il Palio se desfășoară de fapt pe parcursul a 4 zile, cursa propriu-zisă având loc în ziua a 4-a. Prima zi este pentru „Tratta”, sau pentru tragerea la sorți și alocarea cailor pentru fiecare contrada. Așadar, fiecare contradă își alege jocheii dar nu și calul, ei sunt trași la sorți și nu sunt cunoscuți până în acel moment.

Marele premiu pentru contrada câștigătoare la Il Palio se numește „Drappellone”, sau un drapel creat și pictat în fiecare an de un alt artist, pe care contrada câștigătoare îl va afișa în muzeul ei.

Citește șiFinala Cupei Italiei, ofertă avion-cazare-bilet la meci

Înainte de startul cursei, primele 9 contrade își asuma pozițiile în zona de start, în timp ce ultima, cea de-a 10-a intră în zona de start în galop, semnalizând astfel startul cursei. Acest lucru se întâmplă numai atunci când ultima contrada decide să pornească cursa.

Dacă totul decurge bine, cursa poate porni în orice moment. Caii trebuie să parcurgă trei ture de stadion, trecând peste diverse obstacole, precum curba foarte îngustă San Martino , unde au loc foarte des coliziuni între cai și zid, ce duc la multe accidente (principalul motiv pentru care activiștii pentru drepturile animalelor se opun acestei competiții).

Primul cal care trece linia de sosire, chiar și fără jocheu, câștigă cursa. Contrada câștigătoare primește „Drappellone”, iar menmbrii contradei respective se îndreaptă către Biserica Provenza (după cursa din Iulie) sau spre Dom (după cursa din August) pentru „Te Deum” sau rugăciunea de mulțumire.

Sugestiile noastre și câteva ponturi

Il Palio reprezintă fără niciun dubiu o oportunitate unică de a experimenta și simți pasiunea orașului Siena. Dacă aveți posibilitatea să participați la acestă sărbătoare a orașului, nu ratați ocazia, pentru că merită. Noi am ajuns anul trecut, în turul nostru prin Toscana (revenim cât de curând cu un articol pe tema asta) și am rămas fascinați de acest eveniment.

Puteți participa gratis ca spectator chiar din centru Piazza del Campo. Noi vă sugerăm să ajungeți acolo până cel târziu la 16:30, dacă vreți să găsiți suficient loc pentru a intra în piațetă. Puteți prinde locuri și la tribunele de pe marginea stadionului, însă acestea sunt ocupate încă de dimineață.

Băuturi sunt comercializate în piațetă, dar nu există toalete publice. Noi vă recomandăm să vă luați propriile sticle de apă și băuturi, dar și o pălărie pentru a vă proteja de soare. Având în vedere numărul mare de oameni ce participă la eveniment și a temperaturilor ridicate, nu este recomandat să mergeți cu copii mici la eveniment, sau să îi ridicați pe umeri, deoarece îi veți deranja pe cei din spate care își doresc și ei să vadă evenimentul.

Locuri mai confortabile de la care să urmăriți Il Palio există în jurul piațetei, iar prețurile diferă. Pentru a achiziționa bilete la balcoanele dinspre Piazza del Campo încercați să contactați APT-ul din Siena pentru a afla mai multe informații.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=ID0kIaLaGLQ]

Cum ajungeți acolo?

Siena nu este tocmai cel mai ușor loc de ajuns din Italia, spre deosebire de ultra accesibilele Milano, Roma sau Bologna, unde în zielele bune prindem bilete la 10-15 euro pe segment. În Siena puteți să ajungeți momentan doar din Florența sau Pisa.

Cea mai ieftină opțiune pentru avion în acest moment, pentru a ajunge la Il Palio din luna Iulie este următoarea:

30 Iunie: București – Pisa cu Wizz –> 229 ron si retur pe  7 Iulie Florența – București cu Blue Air –> 289.99 ron.

Rețeaua de cai ferate este însă destul de bună în Italia și vă mai costă doar 11 euro să ajungeți din Pisa în Siena și 10 euro pentru Siena – Florența –> http://www.virail.com

wizzblue

Vă dorim o experiență minunată la Il Palo, dar și în minunata Siena!

Călătorii frumoase să aveți!

Urmărește CălătoriiClandestini.ro și pe FacebookInstagramPinterest sau Youtube.

Adventure Love
DESPRE NOI

Noi suntem un grup de tineri și ne place să călătorim unde vedem cu ochii.

Recent pins